top of page
 • Skribentens bildMaria Åkesson

Välkommen till Vetrik!Jag heter Maria Åkesson och jag skriver bloggen för Vetrik. Jag har under åren haft både hund, katt och smådjur hemma.

Jag kan inte tänka mig ett liv utan dem. Bloggen är till för er läsare att få tips och råd om livet med djur och även inspirera till att upptäcka nya saker och lösningar tillsammans. Hit till bloggen kan du återvända minst en gång i veckan för en stunds underhållning och för att få veta mer, både om branschen och det dagliga livet tillsammans med djur.

 

Hur man digitaliserar allt som rör ens husdjur i en enda App

Djurägare vill nästan alltid sina djurs bästa. Men det finns viktiga saker som rör ditt husdjur som tenderar att glömmas bort. Nu finns det en app som löser problemet. Är du en sån där djurägare som lägger mer tid på ditt husdjur än att sortera dina papper? Har du svårt att hålla koll på vart du la ditt senaste utlåtande från veterinären, fick du ens nåt? Och den där specialmaten som nu måste köpas, kommer du ihåg hur påsen såg ut?


Problemet med lösa papper och dokument är att de blir svåra att hitta

Att papper kan prassla kan nog alla enas om. Men kan de trassla? Ja, man kan trassla med dem och papperstrassel är en sån där riktigt onödig grej som kan stressa sönder dagen på ett tämligen obehagligt sätt. Vart la jag det där papperet? Tänk om jag städade bort det förra gången jag rensade? Alla har nog ett riktigt bra ställe för sina papper. Ett sånt där toppenställe som man egentligen borde förvara stöldbegärliga saker på. Ett ställe som är omöjligt att hitta.Alla har olika sätt att sortera

Det finns det ju såklart väldigt strukturerade människor, såna som färgkodar strumpor och har etiketter på frysmaten. Men för många är det också så att det inte finns någon utarbetad struktur för hur man ens ska börja sortera alla papper och kvitton som dyker upp under årens lopp.En alldeles vanlig djurägare

Jag skulle kunna presentera mig själv som en väldigt strukturerad person. Köper gärna små lådor som matchar soffkuddarna, måttanpassade precis efter stället de ska stå på. Var sak på sin plats. Under årens lopp har jag tyvärr insett att jag är mer intresserad av att fokusera på själva sparandet och förvarandet än syftet jag vill uppnå. Det ska vara lätt att hitta. I mitt huvud vet jag ju exakt, eller ja, på ett ungefär vad som finns i varje låda eller pärm.


När förvarandet går för långt

Efter en tid börjar saker dela plats, nya intressen tillkommer och förvaringen räcker inte till. Högarna växer, saker flyttas om och vid de tillfällen när tanken om att rensa och sortera slår till, då köper jag helt enkelt en ny låda. Jag kan ju alltid sortera bättre en annan gång. Tiden går och en ”annan gång” är alltid just en annan gång. En annan dag. Tills den dagen då jag verkligen behöver det där dokumentet, kvittot, utlåtandet och inser att imagen jag hade om mig själv som den superordningsamma person jag trott mig vara, mer borde liknas vid en hamstrare i stort behov av hjälp.Händelser som gör att viktiga dokument går förlorade

Sist jag flyttade var jag beredd att slänga allt onödigt. Men med tanke på mitt hamsterbeteende visade det sig vara en hel del att gå igenom. Gamla dokument från katter som inte längre fanns i livet, var det nåt att spara? Jag hade i alla fall inte hjärta att slänga dem, hur gärna jag än ville rensa ut allt för att få en så lätt packning som möjligt. Det var ju heller inget jag ville packa upp sen. De fick helt enkelt hamna i förrådet och tänkte som jag brukar, att det där tar jag tag i en annan dag. Ärligt talat har jag ännu sämre koll på det som aldrig blev uppackat i den flytten. Skulle det bli inbrott eller brinna upp så har jag absolut ingen aning om vad jag ens borde sakna. Inte förrän jag behöver det såklart. Ibland får jag dock ett ryck av energi och tar tag i allt. Då står ingenting säkert. Vid de tillfällen då jag rensar går jag ”all in”. Jag undrar vad jag råkat slänga som jag egentligen borde sparat?


Cirkeln är sluten

Sen är jag tillbaka i gamla banor igen. När jag organiserar, gör jag det lite för bra. Små askar i större askar och lådor i fina staplar. Då blir det fint. Det var hit jag ville komma, att det är ett uselt sätt att veta vart man lagt grejerna. Det går nämligen aldrig att hitta nåt ändå. Hur fint det än må vara. Det är för bra. Så när något nytt papper dyker upp så är frågan alltid var det ska ligga. Att hålla mig till planen. Men den gjorde jag ju för fem år sen, och jag är ju så mycket klokare idag.Alla är ju olika

Livet ser kanske mer strukturerat ut för dig. Har du till exempel en jättestor låda med allt som ständigt strömmar in? En sån som rymmer allt som fyller brevlådan och inkorgen med information från försäkringsbolaget, kurser och annat både roligt och nödvändigt. Där man vet att allt finns, eller i alla fall, troligtvis finnas, om man letar tillräckligt länge?

Jättebra! Om du är en sån som har stenkoll på allt du sparar, kan jag inte sticka under stolen med att jag blir lite avundsjuk. Men kommer du ihåg att även den mest sorterade eller osorterade saken i hemmet kan gå förlorad. Och glömmas bort att ta med dig framför allt. Du kanske inte insåg att det var ett trassel förrän nu? Eller bara accepterat omstän


digheterna som en del av vardagen.


Den nya digitala plattformen som hjälper dig att sortera

Nu för tiden finns det en hel del digitala lösningar på problemet med diverse papperstrassel. För dig. Och eftersom livet inte ska vara så orättvist så finns det nu en app där man även kan samla all data man får om sitt djur. Om du är lite som jag, så ser säkert fördelen med kunna ha alla dina dokument samlade på en och samma plats i din telefon.14 tips på saker du kan spara i appen:

Här kommer lite tips och idéer på vad som kan organiseras och sparas i appen på ett väldigt smidigt och enkelt sett.

 • Ägarbyten

 • Stamtavla

 • Försäkringspapper

 • Vaccinationskort

 • Chipnummer

 • Pass

 • Resehandlingar

 • Veterinärbokningar

 • Veterinärs-utlåtanden

 • Utmärkelser genom sport, utställningar, tävlingar mm.

 • Inköp på djurfoder och prylar

 • Kvitton

 • Kontaktuppgifter till ex. medryttare, hundvakter mm.

 • Uppgifter om uppfödare


 


Alldeles nyfödd (appen alltså)

Redan när man hämtar sin nya vän så lämnas man alltså med händerna fulla med intyg, kvitton och andra dokument som hör djuret till. Och i ärlighetens namn så tar de aldrig slut. I framtiden kanske man dessutom vill träffa nya människor som delar ens djurintresse, minnas platser man besökt, eller hitta något man vill besöka. Eller kanske ha ett eget bildgalleri som ogenerat kan visas för andra? Och spara dessa utan trassel.

Appen, som lanseras väldigt snart, är gratis och heter VetrikFRIENDS.


Vill du få information när om när appen släpps, veta mer om Vetrik och få uppdateringar på bloggen så registrera dig nedan.
Den sista

Inga taggar än.
Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att vara medveten om alla nyheter.

Thanks for submitting!

bottom of page